Kısa Yollar





Basında EGERT
Günün İçinden / Sabah Gazetesi

HER DERDE DEVA YOSUN


Türkiye'de ilk kez Ege Üniversitesi'nde üretilen yosun tableti tansiyondan diyabete kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Ülkemizde ilk defa Ege Üniversitesi'nde üretilen ve "Egert Spirulina" adıyla satışa sunulan yosun tableti, birçok hastalığın tedavisinde destek amaçlı kullanılıyor. Toz ve tablet şeklinde satılan yosun tableti, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırıyor. Yemeklerden yarım saat önce alındığında tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olan Spirulina'nın sadece 2 gramı günlük A vitamini ihtiyacının tamamını karşılarken içindeki demir kansızlığa da iyi geliyor. Yüksek tansiyon, damar sertliği, kalp ve şeker gibi sağlık problemleri olanlara da önerilen yosun tabletleri, Doç. Dr. Meltem Conk

Dalay ve Rüştü Tok'un ortak projesi ile üretilmeye başlandı. Doç. Meltem Conk Dalay, Spirulina Egert'in ilaç veya zayıflama hapı olarak algılanmaması gerektiğini belirterek "Her şeyden önce zengin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin takviyesi. Yosunun her gün kanıtlanan faydaları var ancak bir ilaç değil. Sadece destek tedavi amaçlı kullanımı tavsiye ediliyor" dedi. Kokusu olmadığı için tüketimi oldukça rahat olan yosun tableti, doğrudan su ile içilebilirken, makarna, yoğurt, mayonez, gibi çeşitli ürünlere katılarak kullanılabiliyor. 
Filiz İÇKE / MERKEZ
Ayda Kayar / Hürriyet Gazetesi / 3 mart 2006

HER DERDE DEVA YOSUN


     Spirulina, Ortaçağ'dan beri gıda olarak tüketilen bir yosun türü. En bilinen müdavimleri Aztekler ve Afrikalılar. Bu yosun Azteklerin hayatına öylesine girmiş ki, bugüne kalan resimlerde Spirulina toplayanlar görülüyor. "Protein deposu" yosunu yemeklerine katan Afrikalı kabilelerin diğerlerinden daha sağlıklı ve uzun boylu olduğu da tarihten bugüne kalan bilgilerden. Spirulina, Ege Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar sonucu artık Türkiye'de de üretiliyor. Hatta yosundan elde edilen haplar piyasada satılmaya bile başlandı. Spirulina'yı kozmetikte, suların arıtılmasında ve hayvan yemlerinde de kullanmak mümkün.

Spirulina'yı ilk kullananlar Aztekler ve Afrikalılar. Aztekler, Texcoco Gölü'nden topladıkları, Afrikalılar ise Çad Gölü'nden elde ettikleri Spirulina'yı besinlerine katıp, günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmişler. Yumurtadan bile daha fazla proteine sahip olan yosunun besin özellikleri ortaya çıkınca 1827 yılında ilk kez laboratuvar ortamında üretilmiş. Yosun, günümüzde dünyanın birçok yerinde kullanılan ticari bir ürün. Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi FDA'nın onayıyla satılan birçok markanın Spirulina hapını Türkiye'de de bulmak mümkün. Ancak dikkat, Çin'den gelen ve sertifikalı olmayanlar da var.

     Su Ürünleri Fakültesi'ni bitiren ve doktorasını mavi-yeşil alglar üzerine yaparken Spirulina'ya merak saran Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, bu konuda araştırmalarını Fransa'da "Spirulina'nın babası" olarak bilinen ABD'li Prof Ripley Fox'la sürdürmüş. Daha sonra Türkiye'ye dönen Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, kendisine bir ortak aramaya başlamış. Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi EBİLTEM aracılığıyla Rüştü Tok'la tanışmış ve bir yıl süren çalışmalar sonucu Spirulina'yı İzmir'de üretmeyi başarmış. Üniversite ile özel sektör birliğinin örneklerinden biri olan Egert de böyle doğmuş. Üniversitenin Ege'sine Rüştü Tok'un ad ve soyadının baş harfleri eklenince, ilk Türk Spirulina hapının da adı ortaya çıkmış. 1999'da başlayan Spirulina yosunu üretme çabaları ilk ürünleri 2000'de vermiş. Denemeler ve Tarım Bakanlığı'ndan izin alma süreci 2005 yılında bitince, Egert raflarda yerini almış. Üründen elde edilen gelirin bir bölümü, araştırmalarda kullanılmak üzere üniversiteye ayrılıyor.

TADI LOR PEYNİRİNE BENZİYOR


     Kuru Spirulina, gıda sanayiinde soslara ve makarna, yoğurt, mayonez, şekerleme, sakız gibi çeşitli ürünlere katılıyor. Kurutulmuş Spirulina'yı cips gibi yemek mümkün. Toz halindeki Spirulina'yı suyla karıştırıp krema haline getirip yemeklere keyfinizce katabilirsiniz de. Kokusu olmadığı için kullanımı çok rahat. Proteinin sağladığı besleyici özelliği ve düşük kalorisi ile Spirulina zayıflama diyetleri için ideal besinlerden. Denemeler, zayıflatıcı etkisini ortaya koymuş. Spirulina'nın içeriğinde anti kanserojen karoten de bulunuyor. Ayrıca iki gram Spirulina'nın günlük A vitamini ihtiyacını karşıladığını da hatırlatalım. Yüksek dozda alındığında sentetik A vitaminlerinin oluşturduğu toksik etkiye neden olmuyor. Yosunu, içindeki demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanmak mümkün. Uzmanlar, Spirulina kullanımının, yüksek tansiyona, damar sertliğine, kalp ve şeker hastalıklarına iyi geldiğini de belirtiyor.

     Yosunun her gün kanıtlanan faydaları var ancak bir ilaç olmadığını hatırlatalım. Yosunu sadece destek tedavi amaçlı kullanmanız tavsiye ediliyor.

ÇERNOBİL'DE DENENDİ


      Rahatlıkla sindirilebilen Spirulina, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak öneriliyor. Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesi halinde ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiş. Yosun, bazı zehirlenmelerde de etkili. Özellikle radyasyon düzeyini düşürücü etkisi, bilimadamlarına cazip geliyor. Çernobil kazası sonucu yüksek radyasyon almış çocuklar üzerinde yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiş. Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmış.

KOZMETİKTEN FARMAKOLOJİYE KULLANIM ALANLARI


     Yosun, krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabiliyor. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini gösteriyor. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahip.

     Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılıyor. Elde edilen gıda boyası, hem besleyici hem de zararlı değil. Yosun, ilaç yapımında da kullanılıyor. Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten, fikosiyanin, ksantofil, linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılıyor. Yosunların bir özelliği de besin olarak suda bulunan nitrat, fosfat, amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleri. Spirulina ile atık sular temizlenebiliyor.

     Yosun, diğer algler gibi hayvan yemlerinde de protein kaynağı ve renklendirici olarak işe yarıyor. Tavuklarda yumurtanın renklenmesi, büyük baş hayvanlarda süt veriminin artması, balıklarda ise hem renklenme hem de direnç sağlama için tercih ediliyor.
Gözlemci / Ekim 2003
     Türkiye'de spirulinanın fikir babası olarak bilinen emekli binbaşı Tok, 30 yıllık askerlik görevinin ardından Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (EBİLTEM) projesini hayata geçirerek ilk yerli spirulinayı 3 yıldır üretiyor.

"merhaba" deme fırsatı sunuyor. Yurtdışında çok ilgi gören; doğal protein, vitamin ve mineral kaynağı olarak bilinen spirulinanın Türkiye'de üretimini gerçekleştiren ilk ve tek girişimci ise Rüştü Tok...

     Türkiye'de spirulinanın fikir babası olarak bilinen emekli binbaşı Tok, 30 yıllık askerlik görevinin ardından Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (EBİLTEM) projesini hayata geçirerek ilk yerli spirulinayı 3 yıldır üretiyor. Bu üretim ile, sanayi-üniversite işbirliğinin somut bir örneğine imza atan Tok, Türkiye'de tek spirulina üretim tesislerine sahip. 100 metrekarelik bir havuzda yaptıkları pilot üretimi "Egert" markası ile patent aldıktan sonra yaklaşık 1 yıl içinde artıracaklarını aktaran Egert Ltd. Şti. ortağı Rüştü Tok, spirulina ile nasıl tanıştıdığını şöyle anlatıyor:

     "Yeni bir iş konusu araştırdığım dönemde EBİLTEM'e sürekli gelip incelemeler yaptım. Uzun yıllar üzerinde araştırma yaptıkları spirulina ile ilgili proje dosyasını EBlLTEM bir gün önüme koydu. 1999'da ilk çalışmalara başladık. Yosunun nasıl ürediğini ve yetiştiğini anlamak amacıyla 2 yıl konuyu inceledim. Bu 2 yıl boyunca sürekli para harcadım. 2001'de EBİLTEM'de 100 metrekarelik pilot üretim havuzunda 15-20 kilo civarında ilk üretimi yapmayı başardık. Ayrıca yaz aylarında da Kemalpaşa'daki bin metrekarelik çiftliğimizde üretim yapıyoruz. Şu anda yılda 200-300 tonluk spirulina üretiyoruz.

     Bu işe girdiğim ilkyıllarda en yakınlarım bile yosun üretiyorum diye bana gülmüşlerdi. Ama şimdi hepsi beni arayıp 'bayilik versene' diyor."

     Ülkedeki sıcaklık ve doğa koşullarının spirulina üretimi için çok uygun olduğunu açıklayarak, "Bugüne kadar spirulina kadar kârlı bir iş görmedim, duymadım" diyen Tok, çok büyük talep geldiğini belirtiyor. Tok, "Türkiye, 100 tonluk spirulinayı tüketecek kapasiteye sahip.
Gözlemci / Ekim 2003
Popüler Sağlık / Ocak 2006
EN DOĞAL BİTKİSEL GIDA TAKVİYESİ: SPİRULİNA

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi projesi kapsamında geliştirilen bitkisel gıda takviyesi Spirulina'ya ilgi her geçen gün artıyor. Spirulina'nın,:mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türü olduğunu söyleyen üretici Egert Doğal Ürünler Firması yetkilileri, "Doğaya son derece saygılı, çevreye zarar vermeyen havuzlarda üretilen bir ürün olan Spirulina, olgunlaşan alglerin sudan süzülüp kurutulduktan sonra herhangi bir işlem uygulanmadan doğal haliyle toz ya da tablet haline getirilerek tüketime sunuluyor." dediler.







Popüler Sağlık / Ocak 2006
Posta Gazetesi / 05.10.2005

YOSUN DEYİP GEÇME


Aslında yosun doğal vitamin ve protein kaynağı. Ege Üniversitesi ile özel sektör işbirliği yaptı, tablet haline getirdi. Dengeli beslenmek isteyenler için ideal...

İLK KEZ FRANSA'DA GÖRDÜ


Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Meltem Gonk Dalay, 1994'te Fransa'ya gitti. Montpollier kentindeki "AÇMA" adlı özel bir eğitim kurumunda doktora yaptı. Bu sırada yosunların doğal vitamin ve protein kaynağı olduğunu, bunların tabletlerinin üretildiğini ve insanlar tarafından bolca tüketildiğini gördü. Kendi de kullandı. Türkiye'ye dönüşünde aklına bir fikir geldi:

ÜNİVERSİTE OLUR DEDİ.


"Neden biz de üretmiyoruz?" Konuyu üniversite yönetimiyle görüştü. EÜ Bilim Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezi bünyesinde özel bir firmayla işbirliği yapıldı. Kampuste, 2000 yılında üretime başlandı. Vatandaşların aşırı talebiyle karşılaşıldı. Gonk, aşırı talep nedeniyle piyasada bulunamayan yosun tabletlerin, dengeli beslenmeye de yardımcı olduğunu bildirdi.

YENİ FABRİKA YAPILIYOR


"Diyet yapanların vücut direncinin artmasına yarayan bu hap, kişilerin yiyeceklerden uzak durmasını sağlar ve halsizlik oluşmasını engeller. Yüzde 65'i proteinden oluşan hapın içinde A, Bl, B3, B6, B12, E, K vitaminleri bulunuyor. Kolesterol içermiyor" dedi. Şirket ortağı Rüştü Tok da, üretimleri yetersiz kalınca Turgutlu'da 80 dönüm üzerinde yeni tesis kurmaya başladıklarını açıkladı.

Posta Gazetesi / 05.10.2005

Para Dergisi / 08.11.2003

HER DERDE DEVA YOSUN

BAŞARILI BİR ÜNİVERSİTE-GİRİŞİMCİ İŞBİRLİĞİ

Rüştü Tok, bir çok şirketin kendisinden bayilik almak için sırada beklediğini söylüyor. 200 dönümlük arazide yeni bir spirulina çiftliği kurmaya hazırlanan Tok, bu işe girecek girişimcilere yardımcı olacağını sözlerine ekliyor.

TÜRKİYE'NİN İLK SPİRULİNA (BİR ÇEŞİT YOSUN) ÇİFTLİĞİ

Türkiye'nin ilk spirulina üretim çiftliği İzmir Kemalpaşa'da kuruldu. Tabii hemen tahmin edebileceğiniz gibi, Ege Üniversitesi bünyesindeki EBİLTEM'in desteğiyle. Girişimin sahibi ise Rüştü Tok... Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, spirulina üretiminin üniversite-özel sektör işbirliğiyle ortaya çıkan örnek bir proje olduğunu söylüyor. Proje baştan sona EBİLTEM bünyesinde geliştirilmiş. Burada kurulan bir pilot tesiste spirulina üretimi hala devam ediyor. Üstelik pilot tesisteki üretimden üniversite gelir elde etmeye başlamış bile. Yani bu üretimden sağlanan gelirden araştırmalarda kullanılmak üzere, üniversiteye pay ayrılıyor. Gelelim üretici Rüştü Tok'a...

İLKLERİN ADAMI

Rüştü Tok, emekli bir binbaşı. Sürekli yeni işler peşinde koşan Tok, Türkiye'ye beyaz hindiyi ilk getiren isim. Ayrıca Ankara'da ilk süpermarketi de o açmış. Spirulina ile tanışması ise birkaç yıllık bir macera...
1999 yılında yeni bir iş araştırırken EBİLTEM'e de gitmiş. İşte bu ziyaret Tok için adeta bir dönüm noktası olmuş. Burada spirulina ile ilgili bir proje önerisiyle karşılaşmış. Rüştü Tok, konuyu uzun bir süre incelemiş. Ve bu işte oldukça yüksek kazanç imkanı olduğunu görünce de spirulina üretimine karar vermiş.

150 METREKAREYLE BAŞLADI...

Projenin ilk adımı geçen yıl atılmış. Öncelikle EBİLTEM bünyesinde bir pilot üretim havuzu kurulmuş. Burada Rüştü Tok ve EBİLTEM uzmanları tarafından bir yıl boyunca çeşitli denemeler yapılmış. Ve burada elde edilen başarılı sonuçların ardından İzmir Kemalpaşa'da Rüştü Tok tarafından bin metrekarelik bir yosun çiftliği kurulmuş...
Bu arada, yosun çiftliğinde kullanılan birçok makinenin bizzat Rüştü Tok tarafından yapıldığını belirtelim. Örneğin, tablet ve eleme makinesi... Tok, bir yosun çiftliği temel üretim araçlarından olan bu iki makineyi önce yurtdışından satın almak istemiş. Ancak makineler için kendisinden çok yüksek fiyat istemişler. O da oturmuş, kendi işini kendi yapmaya karar vermiş. Pilot üretim tesisinin havuzundan elektrik sistemine, inşaatından tablet makinesine kadar her şeyi kendi eliyle yapmış. Burada bir yıl içinde yaklaşık 600 kilo spirulina üretilmiş. Ürünler şu anda Egert markasıyla piyasada satışa sunuluyor. Kilosunun 500 milyon liraya kadar alıcı bulduğunu da ekleyelim...

800 MİLYARLIK YATIRİM YAPACAK

İşte spirulina'nın bu yüksek gelir potansiyeli, Rüştü Tok'un hedef büyütmesine yol açmış. Tok, şu sıralar Manisa Turgutlu'da 200 dönümlük bir alanda çiftlik kurma çalışmalarıyla uğraşıyor. Manisa Turgutlu'da kurulacak çiftlik için yaklaşık 800 milyar liralık yatırım öngörülüyor. Burada hem spirulina üretimi yapılacak hem de diğer yosun türleriyle ilgili çalışmalar yapılacak. Örneğin kültür balıkçılığında kullanılan ve oldukça yüksek fiyata yurtdışından ithal edilen balık yemleri üretilecek. Bunun için de bir fabrika inşa edilecek.

08.11.2003 / Para Dergisi
Yeni Asır Gazetesi / 13.03.2006
Günlük vitamin ihtiyaçlarının neredeyse tamamını karşılayan Egert Spirulina, kansızlıktan şişmanlığa, yüksek tansiyondan kalp hastalıklarına kadar birçok soruna iyi geliyor. Üstelik fazla tüketmenin hiçbir zararı da yok

Projeye destek sağ­layan girişimci Rüştü Tok ve projenin mimarı Doç. Doktor Meltem Conk Dalay, ürettikleri mucize yosunun aşırı taleple karşılaştığını söyledi.
Türkiye'de ilk defa Ege Üniversitesi'fıde üretilen ve "Egert Spirulina" markasıyla eczanelerde satışa sunulan yosun tableti kansızlıktan şişmanlığa, tansiyondan diyabete birçok hastalığa iyi geliyor. 
Toz ve tablet şeklinde satılan yosun tableti Egert Spirulina, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırıyor. Yemeklerden yarım saat önce alındığında tokluk hissi vererek zayıflamaya yardımcı olan Spirulina'nın sadece 2 gramı günlük A vitamini ihtiyacımn tamamım karşılarken içindeki demir, kansızlığa iyi geliyor. Spirulina mavi-yeşil alglerden mikroskobik bir yosun türüdür. Proteinler, mineraller ve vitaminler açısından zengin; bir çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir.

SATIŞA SUNULDU

Uzmanlar yüksek tansiyon, damar sertliği, kalp ve şeker gibi sağlık problemleri olanlara da önerilen Spirulina'nın bir ilaç değil, destek tedavi ürü­nü olduğunun altını çiziyor. 
Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi EBİLTEM bünyesinde özel havuzlarda üretilen Spirulinalar, olgunlaştıktan sonra kurutuluyor ve herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğal haliyle, toz olarak ya da tablet haline getirilerek tüketime sunuluyor. 2005 yılında "Egert Spirulina" markasıyla eczanelerde satılmaya başlanan yosun tabletleri Su Ürünleri Fakültesi'ni bitirdikten sonra doktorasını mavi-yeşil algler üzerine yapan Doç. Dr. Meltem Conk Dalay ve Rüştü Tok'un ortak projesi ile üretilmeye başlandı. Üniversite ile özel sektör işbirliğinin örneklerinden biri olan Egert Spirulina markası, 2005 yılı sonunda raflardaki yerini aldı. Üründen elde edilen gelirin bir bölümü, araştırmalarda kullanılmak üzere üniversiteye ayrılıyor.

TOKLUK HİSSİ

Tabletler doğrudan su ile içilebilirken, toz Egert Spirulina soslara, makarna, yoğurt, mayonez, gibi çeşitli ürünlere katılarak kullanılabiliyor. Kokusu olmadığı için tüketimi oldukça rahat olan Spirulina yosunu, proteinden gelen besleyici özelliği ve düşük kalorisi ile zayıflama diyetleri için de ideal bir besin takviyesi olarak tanımlanıyor. Yemeklerden yarım saat önce su ile birlikte alman 1-2 Spirulina tableti tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı oluyor.

BESİN TAKVİYESİ

Ürün tamamen doğal olduğundan yüksek dozda alındığında bile sentetik A vitaminlerinin yol açtığı zararlı etkiyi yaratmıyor. İçindeki demir nedeniyle kansızlık sorunu olanlara da iyi geliyor. Doçent Doktor Meltem Conk Dalay, Egert Spirulina'nın ilaç veya zayıflama hapı olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, " Egert Spirulina her şeyden önce zengin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendiren bir besin takviyesi. Yosunun her gün kanıtlanan fayda­ları var ancak bir ilaç değil. Sadece des­tek tedavi amaçlı kullanımı tavsiye ediliyor" dedi.

DOĞAL BİR BESİN OLDUĞU İÇİN YAN ETKİSİ BULUNMUYOR.

En zengin protein kaynağıdır. Kendisi­ne en yakın soya fasulyesinden 2 kat fazla protein içerir. Doğadaki en iyi B-12 vi­tamini kaynağıdır. En yakın takipçisi dana çiğe-rine göre 2-6 kat daha fazla B-12 içerir. En zengm organik demir oranma sahiptir. Ispanaktan 58, dana ciğerinden 28 kat daha fazla demir içerir. Doğadaki en zengin antioksidan (vitamin) kaynağıdır. B-l, B-5 ve B-6, E vitamininin yanı sıra çinko, magnezyum, bakır, beta-ka-roten ve selenyum içerir. Kendisine en yakın buğday fili­zinden 3 kat daha fazla E vitamini içerir. Sentetik E vi­taminine göre vücutta kullanımı yüzde 49 daha fazla­dır. Egert Spirulina herhangi bir yan etkisi olmayan doğal bir besin olduğu için de, kullanım dozu sı­nırlı değil. Uzmanlar tarafından sağlıklı insanlar için önerilen doz günlük 3-6 tablet. Ağır işlerde çalışanların daha fazla tüketebilir.

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI NELER ?

. Protein, vitamin ve mineraller bakı­mından zengin, bağışıklık sistemini destekleyen doğal bir besin. 
. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak kansızlık soru­nunu çözer. 
. Kolesterolü dengeler, tansiyonu düzenler ve hücre yenileyicidir. 
. Sindirimi rahatlattığı için gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklara karşı destekleyicidir. 
. Yemeklerden önce alındığında tokluk hissi vererek zayıflamada yardımcı olur. 
. Cilt yanıklarında tedavi edici etki­ye sahiptir. Cilt üzerinde hücre ye-nileyici ve yumuşatıcı etkisi vardır. 
. Radyasyonun vücuttan atılmasını hızlandırır.
Yeni Asır / 13.03.2006
   
Paylaşmak Güzeldir...
facebook'ta paylaşgoogle favorilerime ekletwitter'da paylaşfriendfeed'de paylaşmyspace'te paylaşDigg'e ekleDelicious'a ekleStumbleupon'da paylaşreddit'e ekle